15 Mayıs 2011 Pazar

İlk Teyp

    
  İLK KASET-TEYP
Hem çalan, hem de kayıt yapan ilk kaset-teypler, 1963 yılında İngiltere’de üretildi ve dünya pazarlarına sunuldu. Philips tarafından çıkarılan ilk model, Philips EL 3300?dü. Bu ilk kaset-teypten sonra, eski teyplerde kullanılan makaralar, yerlerini yavaş yavaş kasetlere bıraktılar.




  İLK STEREO TEYP
1949 yılında Chicago’da, Magnecord Co. adlı şirket tarafından düzenlenen “Ses Fuarı” nda Magnecord markasıyla tanıtıldı. Stereo teypler ise, General Motors firmasının isteği üzerine geliştirilmişti. Zira, stereo olmayan teyplerle alman motor seslerinin analizi, üretimim geliştirmek isteyen General Motors için yeterli olmuyordu. Bu nedenle, Magnecord Co.’ya motor seslerini stereo olarak kaydedebilecek bir aygıt sipariş etti. Ev tipi ilk stereo teyp, 1954 yılında Nevv York’ta, Livingstone Electronics adlı firma tarafından çıkarıldı. Şirket, aynı yılın Mayıs ayında da, stereo olarak doldurulmuş teyp bandlarını piyasaya sürdü. İlk çıkarılan stereo bandda, Schubert’in “Bitmeyen Senfoni” si ile, Sibelius’un “Finlandia”sı vardı.
  EV TİPİ İLK TEYP
1947 yümda Chio’da.Brush Deveiopment Co. şirketi tarafından Soundmirror (ses aynası) markasıyla pazarlandı. Bu aygıtta kullanılan bandlar, yanm saat süreliydi ve tanesi 2.5 dolardan satıldı. Önceden doldurulmuş bandlarm satışı ise, 1950 yümda, Nevv York’ta başladı. Recording Associates tarafından pazarlanan sekiz plastik banddan ilki, “Kokteyl Zamanı” adım taşıyordu ve içinde 11 şarkı vardı.
  PLASTİK BAND KULLANILAN İLK TEYP
Magnetofon adıyla, 1935 yılında, Berlin’de AEG tarafından üretildi. Band hızı, saniyede 75 cm İdi.
Savaş yıllarında, manyetik ses alma çalışmaları İngiltere ve ABD’de yerinde sayarken, Almanya’da bu konuda önemli gelişmeler kaydedildi. Bu gelişmeler içinde en önemlisi, 1940 yılında H.J. von Braunmühl ve W.Weber tarafından, oksit kaplı bandlara yüksek frekans kayıt özelliğinin kazandırılmasıdır. Savaştan soma, Berlin’deki AEG tesislerinde, müttefikler 18 adet bitmiş durumda Magnetofon ele geçirdiler. Bunlar, İngiliz, Fransız ve ABD işgal kuvvetleri tarafından paylaşıldı. 1945 yılından bu yana yapılan bütün teypler, işgal kuvvetleri tarafından el konan bu 18 teybin torunları olarak kabul edilebilir. Zira bu sanayi, gelişimini onlara borçludur.

       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder